آموزش تولید قارچ (خلاصه)
محل مناسب دارای عایق حرارت از جنس بلوک یا آجر، عایق رطوبت و دارای تهویه مناسب با ابعاد استاندارد (طول ۱۵-۱۰ متر، عرض ۶-۵ متر و ارتفاع ۴٫۵- ۳٫۵ متر) و دارای دستگاه گرم کننده مناسب، خنککننده و مرطوبکننده مناسب مخصوص تولید قارچ است.دستگاههای گرمایش و سرمایش را روشن کنید وازعملکرد آنها اطمینان حاصل نمایید پس از تخلیه کمپوست فرصتی برای این کار نخواهید داشت.ضد عفونی کردن سالن قبل ازتولید شامل جارو کردن، شستشوی سالن و قفسه ها با آب فراوان و ضدعفونی توسط بخار که روش مناسب ضدفونی است
مراحل تولید قارچ
کمپوست قارچ سریعا تخلیه شود تاخیر در تخلیه باعث افزایش حرارت و از بین رفتن اسپان قارچ می شود پس از تخلیه کمپوست دمای مرکز ان بررسی شود حداکثردمای کمپوست در این مرحله ۳۱ درجه سانتیگراد است کمپوست در قفسهها بصورت کاملا صاف قراردهید.در تابستان کمپوست ها طی حمل بیش از حد گرم می شوند و بایستی فورا خنک شوند.سربرداری بلوکهای کمپوست، پوشال کردن(پنجهزنی کمپوست قارچ) ، مسطح کردن کمپوست که اصطلاحا تخته کوبی گفته می شود سپس بذرپاشی مجدد در صورت نیاز، قرار دادن روزنامه روی سطح بستر و مرطوب کردن روزنامهها بهتر است سریعا پس از تخلیه کمپوست انجام گردد.حفظ دمای سالن تولید قارچ روی ۲۶-۲۴ درجه سانتیگراد و رطوبت ۹۵% و خیس کردن مداوم کف سالن و روزنامهها به مدت ۳۰-۲۳ روز، دقت شود دمای بستر یا کمپوست بالاتر از ۲۸ درجه سانتیگراد نباشد.
پنجه دوانی یا رشد در کمپوست و خاک پوششی
حدود ۲ تا ۳ روز بعد از استقرار کمپوستها در سالن، رشد ریسهها شروع می شود ۱۲ تا ۱۴ روز بعد کمپوست کاملا طلایی رنگ و پوشیده از میسلیوم می شود؛ در این زمان روزنامهها را برداشته و در صورت نیاز سطح کمپوست را صاف کرده و ۴ تا ۵ سانتیمتر خاک پوششی پاستوریزه روی سطح کمپوست به صورت کلوخه ای بریزید سم حشره کش دیازینون با غلظت ۳ سیسی در لیتر روی سطح خاک پوششی اسپری نمایید.
رافلینگ یا شخم زنی سطحی
حدود روز ۳۰-۲۸ یا زمانیکه سطح خاک پوششی حداقل ۷۰ % سفید شد عمل شخم زنی سطحی یا عملیات شخم زنی سطحی یا رافلینگ را انجام میدهیم. این کاربرای یکدست کردن سطح کمپوست و میسلیومها جهت تولید قارچ بیشتر است.فیلم آموزش زمان رافلینگ را اینجا ببینید. حدود ۳-۲ روز بعد تارهای میسلیوم ضخیم میشوند در این هنگام باید با کاهش دما شوک سرمایی را شروع کنیم. شوک سرمایی یعنی کاهش دما روزی ۲ درجه تا به دمای ۱۸ درجه سانتیگراد برسیم؛ رطوبت را نیز به ۸۵ %کاهش میدهیم.انجام این عملیات جهت تشکیل کلاهک قارچ ضروری است.
ابیاری و برداشت
وقتی قارچها به اندازه یک نخود شد اولین آبیاری موسوم به آب سنگین را انجام میدهیم . برداشت طی سه یا چهار مرتبه که حدودا ۳۵ روز پس از کشت انجام می گردد و اصطلاحا فلاش نامیده می شود قبل از باز شدن چترکلاهک است. آبیاری مناسب روی سطح خاک پوششی به صورت مه پاشی انجام دهید. در صورت مشاهده گونه وضعیت غیرعادی و اشکالات تولید ناشی از بیماری مثل کپک سبز، حباب تر، حباب خشک فورا منطقه آلوده معدوم شود .